2018. október 9., kedd

Meleg keresztény konferencia


Néhány hajszolt hetem után, múlt hét csütörtökön Magyarországról az angliai Manchester-be utaztam, aztán péntek délután tovább a Shropshire megyében található Quina nevű keresztény központba (https://www.quinta.org/). Ezen a hétvégén a True Freedom Trust (TFT – Valódi Szabadság Tröszt) által tartott konferencián vettem részt.


TFT honlapján (https://truefreedomtrust.co.uk/about-us) így fejezik ki a küldetésüket:

A True Freedom Trust (TFT) egy angliai központú tanító és lelkigondozó szolgálat, amely a szex, a gender és a társkapcsolatok hagyományos nézetét vallja. Szenvedélyes vágyunk az, hogy tele kegyelemmel és igazsággal tanítsuk az Isten Igéjét gyülekezetekben, templomokban, konferenciákon és Biblia Iskolákon, pásztori gondozást nyújtva azoknak, akik az azonos nemű kísértésekkel és a gender zavarokkal küszködnek.
Rendszeren szervezünk keresztények bátorítására, felkészítésére irányuló konferenciákat, hogy erősen ragaszkodjanak a Biblikus tanításhoz és a küzdelmek, kísértések közepette is bizzank a kegyelem Istenében.”

Ezen az éves konferencián kb. százan vettek részt, elég intenzív volt, dicsőítő/tanító összejövetelekkel, kis csoportokkal, szemináriumokkal, imaórákkal, új résztvevők számára tartott bevezető alkalommal, szombat délutáni kirándulási lehetőségekkel. Ezen kívül, a kávészünetek és az étkezések alatt, minél több emberrel igyekeztünk beszélgetni. Csodálatos volt a légkör, nagyon könnyű volt beszélgetésekbe belekeveredni; sokan megjegyezték, hogy azért volt könnyű őszinte lenni, mert a beszélgetőtársunk úgyis már tud az életünk legkényesebb titkáról. Néhányan még „előbújtak”, hogy ők nem melegek, hanem olyannak a házastársa, ill. szüleje, ehhez mi azt gondoltuk: „Tehát, te hetero vagy, és házasságban élsz? Milyen fura dolog!”

Több emberrel - köztük országos vezetők - tudtam megosztani a látásomat, hogy hasonló munka induljon Magyarországon, közép-kelet Európában. Pozitívan, bátorítóan viszonyultak hozzá, azt mondták, segíteni tudnak, ha nehézségekbe ütközöm. Remélem, hasznos hálózat épül! TFT szolgálata már 40 éve működik, országos szervezetnek épült ki, bizony sok tapasztalatukból én is tudok meríteni. Igazán csodálatos – mindkét nemű és minden korosztályú – emberekkel találkoztam, rengeteg nagyszerű beszélgetésünk folyt.
Isten szeretetének az elfogadása, annak a felismerése, hogy Isten minket szeret, ez volt a konferencia témája, ami néha problémát jelenthet mi LMBT+ emberek számára. Előfordult a dicsőítés alatt is, hogy a teremben kevés szem maradt szárazon.
Arra kértek bennünket, hogy kifejezett hozzájárulás nélkül ne készítsünk emberekről fényképeket, hogy őrizzük a bizalmat, nehogy valakit „out-oljunk”, tehát csak az helyszínről és a prédikátorról, vezetőről közlök képet.


Mióta részt vettem ezen a konferencián, annál inkább tisztában vagyok azzal, hogy mennyire fontos az Isten ismerete, a vele való kapcsolatunk, valamint az is, hogy egészséges közösséghez tartozzunk annak érdekében, hogy tapasztaljuk a szeretetet, az elfogadást, a felelősségvállalással együtt.


Mint olyan LMBTQ+ keresztények, akik Jézussal akarunk járni, Istennek tetsző eletet akarunk élni, képesek vagyunk arra, hogy megértsük egymást, bátorítsuk egymást. Hiszen, szeretem a hetero barátaimat, de néha nem is értik az egészet. Mindenesetre…
Van-e valaki közületek, aki tapasztalt volna egy olyan közösséget? Segít neked megnyugodni, őszinte lenni? Ugyanolyan szeretetet, elfogadást kapsz a saját gyülekezetedben, vagy inkább elbújsz, nem ismered el, hogy küszködsz a „melegséggel”? Írjál kommentet, vagy küldj nekem e-mail-t ide: lgbthope@vekker.eu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése